Echipa

Dr. Ioana Vlasiu este cercetător principal la Institutul de istoria artei „G.Oprescu” al Academiei Române. În 2009 a fondat Centrul de studii brâncușiene „Barbu Brezianu”.  Domeniul principal de cercetare este arta românească modernă în contextul culturii europene. A publicat cărți, numeroase studii și articole despre modernitate, avangardă, feminism în arta românească și a colaborat la organizarea unor expoziții de anvergură consacrate artei moderne. Recent a coordonat Dicționarul sculptorilor din România. Secolele XIX-XX, apărut în 2011-2012 la Editura Academiei Române, București. De asemenea, a inițiat mai multe conferințe și colocvii în cadrul Institutului de istoria artei. A fost bursieră Getty Grant Program și a Collegium Budapest, Institute for Advanced Study, iar în prezent face parte din Asociația internaționale a criticilor de artă (AICA) și din comitetul de redacție al Revue Roumaine d’Histoire de l Art.  
 
Corina TeacăDr. Corina Teacă este cercetătoare în cadrul Institutului de Istoria Artei “G. Oprescu”, Secția artă românească modernă. Este doctor în arte vizuale, Universitatea Națională de Arte București.

Irina CărăbașDr. Irina Cărăbaș este lector universitar la Departamentul de Istoria și Teoria Artei în cadrul Universității Naționale de Arte din București. Este autoarea mai multor studii despre avangarda românească, constructivism, reviste de avangardă și  despre realismul socialist publicate în periodice și volume colective.
Ruxanda BeldimanDr. Ruxanda Beldiman este cercetătoare la Institutul de Istoria Artei G. Oprescu al Academiei Române. În anul 2011 i-a fost publicată teza de doctorat Castelul Peles, Expresie a fenomenului istorist in România (ed. Simetria, București). A participat la numeroase conferințe și a publicat articole pe teme legate de arhitectură și colecționism regal, conace boierești de secol XIX din Moldova.

 
 
Olivia NițișDr. Olivia Nițiș este curatoare și istoric de artă. Este cercetătoare la Institutul de Istoria Artei „G.Oprescu” al Academiei Române, doctor în arte vizuale la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara cu teza Istorii marginale ale artei feministe, Moștenirea Vestică în Europa centrala, de Est si Sud-Est: influențe și diferențe, membră a Asociației Internaționale a Criticilor de Artă (AICA) din 2009, coordonatoare regională pentru The Feminist Art Project (Rutgers University, New Jersey) din 2008 și vice-președinta Asociației Experimental Project, organizatoarea IEEB (Bienala Internațională de Gravură Experimentală). A organizat primul proiect major de artă feministă internațională din România, Perspective 2008. A fost recent bursieră a Colegiului Noua Europă – Institutul pentru Studii Avansate cu tema Politicile corpului și mecanismele de putere în arta românească din perioada 1970-1990. Este co-curatoare împreuna cu Bojana Pejic a expoziției Good Girls Memory Desire Power, MNAC, 2013. 


Virginia BarbuVirginia Barbu este din 2007 cercetătoare în cadrul departamentului de Artă Modernă al Institutului de Istoria Artei ”G.Oprescu”. Licențiată a Universității Naționale de Artă București (2003), este în prezent doctorandă la Facultatea de Istoria și Teoria Artei a aceleiași Universități cu o teză despre exegeza brâncușiană. A lucrat ca lector la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”. Este coautoare a Dicționarului sculptorilor din România. Secolele XIX-XX ( vol.I-II, Editura Academiei Române, 2011-2012). A publicat proză, articole și studii în: Convorbiri literare, Ziua literară, Familia, Cafeneaua literară, Viața Românească, Ziarul de Duminică, Revue Roumaine d'Histoire de l'Art, Studii și Cercetări de Istoria Artei.


Alexandra CroitoruAlexandra Croitoru este artist vizual, trăiește și activează în București. Între 1993 și 1998 a studiat la Academia Națională de Arte din București. Din 1999 predă în cadrul secției de Foto-Video a aceleiași instituții. Din 2010 este doctorand al UNArte, cu o lucrare despre cultul lui Brâncuși în România. Din 2011 este co-curator al Salonului de Proiecte, un program independent care funcționează cu susținerea logistică și financiară a MNAC.Dr. Elena Dumitrescu este sculptor și restaurator metale. A absolvit Academia Națională de arte din București (1997), iar în prezent este lector univ. dr. al Departamentului de Sculptură din cadrul Universității Naționale de Arte din București. În anul 2008 își publică teza de doctorat cu titlul “Repere ale sculpturii monumentale în bronz“ și doi ani mai târziu publică o lucrare despre realizarea operelor de artă în acest material, intitulată “Artă și Tehnologie - sculptura în bronz”. Pregătește o nouă carte, “Ecorșeul Brâncuși - Gerota, istoria unei lucrări realizate la Școala de Belle Arte din București “ în curs de apariție la Editura UNARTE București. În anul 2009 publică „Copil rugându-se - Restaurarea unei copii” iar în anul 2013 realizează o expoziție cu lucrări de metal restaurate, aflate în patrimoniul Muzeului UNARTE din București. Participă la numeroase expoziții în țară și în străinătate.

Antoaneta Alexandru bibliotecar SIA, responsabila bibliotecii. Absolventă a Universității București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Limba și literatura franceză - Limba și literatura rusă. 

Maria-Magdalena Anghelescu bibliotecar SIA. Absolventă a Universității București, Facultatea de Litere, specializarea Limba și literatura română - Limba si literatura latină.

Marina Aposteanu bibliotecar SI. Absolventă a Universității București, Facultatea de Litere, specializarea Bibliologie și Știința Informării.

Sorin Chițu referent I, fotograf. Absolvent al Institutului Politehnic, Facultatea de Mecanică.

Maria-Cleopatra Buleu, (tehnician) contabil economist IA, licentiata a Facultatii de Comert a Academiei de Studii Economice din Bucuresti (1985).

Ciprian Ciuclea, graphic designer, licentiat al Facultatii de Arte si Design, Universitatea de Vest din Timisoara.